История на РЕЙКИ

Лечение чрез полагане на ръце е било известно и прилагано преди хиляди години от редица древни народи – китайци, индуси, тибетци, египтяни, евреи и други.

Рейки е много древно лечебно изкуство, като произходът му е неизвестен. Преоткрито е за съвременния свят от японския монах Микао Усуи в древните тибетски сутри.

Микао Усуи е роден на 15 август 1864 година в село Яго, район Ямагата, префектура Гифу, Япония и произхожда от стар самурайски род. Когато бил малък го изпратили в манастир, където бил обучен и останал да служи. Усуи бил женен и имал две деца дъщеря и син – Фуджи Усуи, който след време продължил по пътя на баща си и станал Рейки мастер.

През 1923 година модерната система за лечение Рейки била преоткрита. Микао Усуи не могъл да отговори на зададения му въпрос от семинаристи – как Христос и Буда успявали да излекуват всякакви недъзи и защо тези възможности са загубени. Тогава той решил да посвети живота си на това, за да преоткрие за света загубеното учение. Прочита всичко което имало по това време по въпроса в Токио и Киото, и така убеждението му, че съществуват такива техники се затвърждава.

За да открие повече информация се наложило да пропътува много страни, сред които са Тибет Индия и Китай, изучавайки китайски и санскрит. Той прочел в древни тибетски сутри тайната на забравеното изкуство, което имало връзка с лечителските способности на Исус и Буда. Усуи имал знанието, но не знаел как да постигне силата (енергията).

След дълга медитация той решил да се усамоти на връх Корияма в „в точката на силата“ и да започне 21-дневна медитация в пълен пост.Преди зазоряване на 21-ия ден, силен сноп светлина го озарила и в силен транс той видял танцуващи в пространството символите на Рейки и разбрал как да ги използва за лечение и как да инициира своите последователи и ученици с тази енергия. Това била неговата настройка в Рейки, той възкликнал „да аз си спомних“.

Така той преоткрил Рейки.

След като се завърнал в Киото, Усуи в продължение на 7 години лекувал просяци и бедняци. След време разбрал, че някои от излекуваните се връщали отново на улиците и когато ги попитал защо го правят, те му отговаряли: „Защото така е по лесно“.

Това го довело до извода, че Самия пациент трябва да е отговорен за своето здраве, а не да остави отговорността за нея на лечителя си, защото Лечителят може да даде енергията, за да му помогне но не и да го излекува.

Усуи разбрал също, че лечение, което е получено безвъзмездно, не е оценено достатъчно от пациента и че когато пациентите плащат за лечението си те го оценяват много повече; че хората, които са канали Рейки имат много по голяма отговорност за собственото си лечение, от тези които не са, защото започнали да усещат как си помагат сами.

Това го накарало да въведе няколко прости препоръки към учениците си за в бъдеще:

Точно днес не се тревожи!
Точно днес не се гневи!
Точно днес бъди честен!
Точно днес уважавай родителите си!
Точно днес живей с чувство на благодарност и любов!

След като преподавал и лекувал 7 години, той натрупал достатъчно факти и ги представил на властите. Той получил официално разрешително да практикува. Скоро след това открил в Токио своя школа, където били обучени много Рейки Мастери, които по-късно също създали много школи и клиники в Япония.

В САЩ и Европа Рейки достига през духовната линия на Д-Р Чуджиро Хаяши. Той станал Рейки Мастер и открил собствена клиника в Токио. Обучил 13 Рейки Мастери, сред които била и Хавайо Таката.

Г-жа Таката преподавала предимно в САЩ и обучила 22 Рейки Мастера, чрез които се разпространява и в Европа.

Микао Усуи починал на 9 март 1926 г. в град Фукояма.

На надгробната му плоча пише „Ако Рейки може да се разпространи из цял свят, тя ще докосне човешкото сърце и нравствеността на обществото. Ще помогне на много хора не само като лекува болестите, но и Земята като цяло”.

Днес Рейки се практикува от милиони хора по света.